Kapital kot motivacija: Analiza glavnega lika v filmu Parazit

V filmu korejskega režiserja Bong jung ho, spremljamo zgodbo družine Kim, ki je primer revnega prebivalstva. Kljub temu, da so člani družine na različnih področjih uspešni, se ne morejo dvigniti v višji ekonomski sloj, ker jim močno utrjeni družbeni sistem to ne omogoča. Vendar ostanejo pozitivni in skozi stalna prizadevanja vsi družinski člani postanejo iznajdljivi v načinih pridobivanja dobrin, tako da niso finančno obremenjeni.


Oskarja za najboljši film osvojil Parazit. Film bo kmalu na ogled ...


Resnična možnost uspeha pa se pojavi, ko družino obišče sinov (Ki-woo) prijatelj in mu ponudi možnost zaposlitve pri bogati družini (družini Park) in kot zgleden gost ostalim članom prinese poseben kamen, ki lastnikom prinaša materialistično srečo/priložnost. Kamen že na prvi pogled najbolj privlači Ki-wooja, dokler ni z metaforično funkcijo predmeta popolnoma obseden – postane njegov totem; ko nenadna poplava popolnoma uniči revno stanovanje, je kamen njegova največja skrb, kamna se kasneje neprestano okleva in ga v momentu obupa uporabi tudi kot orožje, vendar se kasneje kamen kot orožje uporabi proti njemu in ga skoraj ubije. Za Ki-wooja je kamen simbol, ki ga motivira, da sledi svoji poti do bogastva in višjega družbenega statusa. Za razliko od ostalih članov družine, ki se eden za drugim zaposlijo pri isti bogati družini s pomočjo manipulacijskih zvijač, se sinu življenjski cilji najbolj spremenijo. Kot razloži oče družine v nadaljevanju filma, se sam raje ne zmeni za življenjske načrte in ambicije, saj je človek v tem primeru lahko le razočaran, ko se ne uresničijo, zato mu tudi kamen ne pomeni več kot dekorativni okras.

Ki-wooja spoznamo na začetku filma kot pametno in ambiciozno osebnost, ki je relativno dobrega srca in si želi le najboljše za svojo družino. V šoli je dober učenec, vendar se zaradi premalo denarja ne more vpisati na študij in so mu zato možnosti dobre zaposlitve v tamkajšnji družni precej omejene. Ko ga obišče njegov bogati prijatelj in mu ponudi možnost zaposlitve, Ki-woo nezavedno začne oponašati bogatega sogovornika in začne svojo pot do uspeha, ki je identična prijateljevi. Sledi obdobje uspeha in družina Kim lahko slavi svojo zmago nad naivnimi člani družine Park, pri kateri so zaposleni. Ki-woo pa se znajde v situaciji, ko ga finančna stabilnost ne zadovolji; v njem se razvije nenehno poželenje po bogastvu, ki ne bi temeljil na goljufiji in lažni identiteti, z drugimi besedami se želi uskladiti z višjim slojem in postati njim enak, neskrben član, vendar se sam zaveda, da jim ni podoben.

Na koncu filma se soočamo z vprašljivo noto, ali sta bila njegovo trdo delo in motivacija sploh vredna? Se mu kdaj res lahko posreči? Gledalcem in družini obljubi, da bo postal finančno tako uspešen, da bo lahko povrnil zgled in izgubljena leta svoje družine, odpove se tudi svojemu kamnu, saj se zaveda njegove destrukcije, vendar je možnost takega konca, po našem razumevanju delovanja današnje družbe, premajhna.

 

Zala Klinar, 3. f

 

Viri:

 

Aurand, T., Bitner, B., Calleros, A. 2020. Parasite – The Power of Symbols. Pridobljeno 30.5.2020 s https://www.youtube.com/watch?v=he3x5flTFPg&t=697s

 

The Take. Parasite, Ending Explained - Stairway to Nowhere. Pridobljeno 30.5.2020 s https://www.youtube.com/watch?v=ci-gFovSJf0&t=66s

Komentarji