Galenova teorija osebnosti

Galen je bil grški zdravnik, ki je živel v Rimskem imperiju v začetku drugega stoletja, velja za pionirja anatomije in za pomembno osebnost v zgodovini medicine. Poleg pomembnih dognanj na področju telesne zgradbe, zaradi katerih je najbolj znan, pa je Galen razvil tudi teorijo o osebnostih. Ta temelji na človekovem obnašanju in osebnosti kot posledici telesne fiziologije vsakega posameznika, o čemer je napisal tudi knjigo De Temparamentis. Temperamente je razdelil na vroče in hladne, suhe in mokre po zgledu štirih osnovnih elementov, iz katerih naj bi bil glede na tedanje filozofe sestavljen svet.



Galen je verjel da so štiri tekočine - kri, rumeni žolč, črni žolč (ki je bil verjetno kri, pomešana z iztrebki pri človeku z rano na želodcu, a tega ni vedel) in sluz - v človekovem telesu razlog za človekovo razpoloženje, obnašanje  in čustvovanje. Zgledoval se je po Hipokratu, ki je že osem stoletij pred njim razvil teorijo o štirih temperamentih, ki jih je povezoval z istimi štiri telesnimi tekočinami.

Galenova teorija torej temelji na teh telesnih tekočinah, raziskuje pa tudi posledice mešanja med njimi v človekovem vedenju. Iz tega je Galen izpeljal devet možnih temparamentov (sama beseda “temparament” izhaja iz latinske besede “tempereare”, kar pa pomeni mešati), glede na količino oziroma razmerje tekočin v telesu. V štirih in najmanj prijetnih primerih osebnosti naj bi ena tekočina prevladala nad preostalimi tremi, v naslednjih štirih pa naj bi dve določeni prevladali nad preostalima. Slednje štiri tipe temparamentov je Galen imenoval sangvinik, kolerik, melanholik in flegmatik.

Prvi temparament je tako imenovan sangvinik. Telesna tekočina, ki jo je s tem tipom temparamenta povezoval Galen je bila kri, element pa zrak. Ljudje s tem temperamentom pa naj bi bili ekstravertirani in družabni. Ta temperament, oziroma kri, ima kombinacije mokrih in vročih lastnosti osnovnih elementov.

Drugi temperament je kolerik in telesna tekočina, ki jo je Galen pripisal temu temperamentu je rumeni žolč, element pa je ogenj. Koleriki naj bi bili delovno naravnani, temperament, oziroma rumeni žolč, ima lastnosti vročega in suhega.

Tretji temperament je melanholik, njemu pripadajoča telesna tekočina je črni žolč, element pa zemlja. Melanholiki naj bi bili nagnjeni k razmišljanju, lastnosti, ki ju je pripisal Galen, sta mrzlo in suho.

Četrti in hkrati zadnji temperament je flegmatik, z njim asociirana telesna tekočina sluz, element pa voda. Flegmatiki naj bi imeli raje stabilnost od sprememb. Značilnosti temperamenta glede na osnovne elemente sta mrzlo in mokro.

Idealen temparament naj bi bil rezultat ravnovesja vseh tekočin in njihovih elementarnih lastnosti.

Glede na to, da je Galen živel še v času Rimskega imperija, so njegove ugotovitve dandanes nenavadne, a zanimivo je dejstvo, da sta oba, tako Galen kot Hipokrat pred njim, razmišljala o človeškem umu in skušala določiti različne vrste osebnosti in najti razlago za določena človeška vedenja. To se mi zdi očiten dokaz, da se v ljudeh že od nekdaj dogaja neka intraspekcija, prav tako, kot tudi opazovanje obnašanja drugih ljudi.

Tyshea Anai Drab, 3.g

Viri:

Psychology of Personality Period 6, Galens personality theory, pridobljeno: 18. 5. 2020 https://sites.google.com/site/psychologyofpersonalityperiod6/home/type-and-trait-theories/galen-s-personality-theory

Wikipedia, Four temperaments (10. 5. 2020), pridobljeno: 19. 5. 2020 https://en.wikipedia.org/wiki/Four_temperaments#History_and_development

Komentarji