Analiza osebnosti lika Amelie Poulain

Amelie Poulain je lik iz francoskega filma Amelie (Le Fabuleux Destin d'Amelie Poulain), ki ga je režiral Jean Pierre Jeunet. Amelie je rada sama, dobro se pozna in ima močno imaginacijo. Po osebnosti je Posredovalec/Mediator oz. INFP (Introverted, Intuitive, Feeling in Prospecting). Ti redki osebnostni tipi predstavljajo le 4% prebivalstva in so navadno tihi, odprti, domiselni in uporabljajo skrben in ustvarjalen pristop k vsem, kar počnejo (16personalities.com).


Why do many people love the movie Amélie (2001)? - Quora


Njena prevladujoča funkcija je introvertiran občutek - Amelie je sanjač in tako rekoč  ”misli s svojimi občutki”. Uživa v svojem notranjem svetu ter samoti, saj se tam počuti najbolje. Njena pomožna funkcija je ekstravertirana intuicija. Amelie zelo rada preučuje možnosti in potencialne resničnosti, uživa v tem, da je sama, vendar si predstavlja ogromno stvari, ki bi se lahko dogajale in se s svojo imaginacijo zabava. Na ta način ji ni nikoli dolgčas, zaposli se s svojimi mislimi. Veliko časa posveča tudi premišljevanju o ljudeh okoli sebe, rada se ukvarja z drugimi ljudmi ter dela v dobro drugih. Ameliejino terciarno delovanje je introvertirano zaznavanje in je lahko tudi zelo nostalgična. Ko spozna Nina se najprej zaljubi v idejo o njem, bolj kot v resničnost, Amelie ima tudi odličen spomin ter se po navadi spomni majhnih podrobnosti. Njena inferiorna funkcija je ekstravertirano razmišljanje, ki nima tako zelo močne vloge v njeni osebnosti, vendar pa je vseeno prisotna. Cel čas filma Amelie načrtuje in izvaja subtilne sheme za izboljšanje življenj drugih ljudi. Čeprav ni zelo organizirana in se večina njenih načrtov vrti zgolj okoli idej, ves čas usklajuje srečanja ter načrtuje igre ter celo prepriča očeta, da začne potovati in to brez, da bi se komu zazdelo, da ima ona kaj opraviti s tem (mbti-in-fiction.tumblr.com).

 

Ljudje z osebnostjo Posredovalca so resnični idealisti, vedno iščejo kanček dobrega v še tako slabih ljudeh in dogodkih in vselej iščejo načine, kako stvari izboljšati. Čeprav se zdijo umirjeni, zadržani ali celo sramežljivi, imajo Posredovalci notranji plamen in strast, ki lahko resnično zasijeta. Posredovalci imajo dar samo izražanja, svojo lepoto in skrivnosti pa razkrivajo z metaforami in izmišljenimi liki. Za razliko od bolj družabnih vrst osebnosti, Posredovalci svojo pozornost posvetijo le nekaterim. Vzrok za to je ta, da jim lahko sicer zmanjka energije in lahko celo postanejo potrti in preobremenjeni z vsem slabim v svetu, česar ne morejo popraviti. Posredovalce pogosto odnese v globoko razmišljanje, saj uživajo v analiziranju hipotez in filozofskih razmišljanjih bolj kot katera koli druga vrsta osebnosti. Če nihče ne preveri, kako je z njimi, lahko izgubijo stik in se umaknejo v svet odmaknjenosti. Mediatorji delijo iskreno prepričanje v idejo o odnosih - da se lahko dve osebi združita in se naredita boljši in srečnejši, kot sta bili sami, in si zelo prizadevajo, da bi pokazali podporo in naklonjenost, da bi ta ideal uresničili. Po navadi so točni in imajo radi nekolikšno kontrolo nad dogajanjem okoli sebe. Malo osebnostnih tipov je tako poetičnih in dobrosrčnih kot Mediatorji. Njihov altruizem in živa domišljija omogočajo Posredovalcem, da premagajo številne zahtevne ovire. Ustvarjalnost mediatorjev je na mnogih področjih neprecenljiva, vključno z njihovo osebno rastjo (16personalities.com).

 

Lara Frelih, 3. f

 

Viri:

 

16Personalities.2011-2020.NERIS Analytics Limited.Pridobljeno: 26.5.2020 s strani: https://www.16personalities.com

 

MBTI IN FICTION.2012-2020.Tumblr.Pridobljeno: 26.5.2020 s strani: https://mbti-in-fiction.tumblr.com/post/32526307368/amélie-poulain

Komentarji