Pozitivne značilnosti introvertov

Introvertirani ljudje so mirni, odmaknjeni, imajo malo prijateljev, strogo nadzirajo čustva in redko se razjezijo. Boljše se počutijo, če so sami, saj jih socialne situacije izčrpajo. Ekstrovertirani ljudje pa so popolnoma nasprotje introvertiranim. Radi so v središču pozornosti, imajo veliko prijateljev, radi hodijo ven, energijo dobijo od drugih ljudi. Do nedavnega je bila introvertiranost povezana z negativnim, vendar imajo introvertirani ljudje kljub odmaknjenosti, tudi pozitivne značilnosti in sicer:

1.     Dobro se počutijo, ko so sami, ne rabijo drugih ljudi. Ne potrebujejo toliko zunanjih dražljajev. Energije ne dobivajo od drugih ampak od samih sebe. Ne marajo biti v središču pozornosti, ne rabijo veliko pozornosti drugih. Stanje izolacije je za njih nekaj popolnoma običajnega. Ni jim dolgčas, saj uživajo v svojih mislih in s svojimi dejavnostmi.


Famous Introverts and What You Can Learn From Them | Elegant ...


2.      Imajo malo prijateljev katerim zaupajo. Ti prijatelji so zanje posebni in pomembni, saj je za njih važno, da obstajajo ljudje, ki jim lahko popolnoma zaupajo. Ta prijateljstva so resnična, močna in lahko trajajo.

3.      Raziskave kažejo, da imajo ekstravertirane osebe večjo občutljivost na dopamin, kar za introvertirane ni dokazano. Nekatere raziskave so celo pokazale, da je za introvertirane osebe manjša možnost za nagnjenost k uživanju alkohola.

4.      Kljub temu, da so introvertirani ljudje radi sami in ne iščejo pozornosti, radi odkrivajo nove stvari, ki jih zanimajo in stremijo k uspehu. Večinoma so delavni, organizirani in imajo visoko koncentracijo. Ni jim problem biti ves dan na enem mestu in delati, saj so takrat sami, kar jim ne predstavlja neprijetnosti. Osredotočajo se na marljivost in natančnost. Ljudem dajejo vtis, da so odgovorni (čeprav nekateri niso), zato jim ljudje tudi lažje zaupajo.

5.      Večina imajo razvito sposobnost za podrobnosti. Več časa si na primer vzamejo za odgovor, saj želijo vključiti vse informacije, ki bi lahko drugi osebi pomagale oz. bi popolnoma odgovorili na vprašanje. Odgovorili bodo poglobljeno in premišljeno.

6.      Premislijo preden spregovorijo. Zelo so previdni z besedami, večina se tudi raje dogovarja in pogovarja preko sporočil, mailov kot pa da imajo telefonski klic, saj tako lahko v miru premislijo kaj bo njihov odgovor. Prav tako premišljeno sprejemajo odločitve.

7.      Imajo razvito sposobnost za poslušanje in razmišljanje. S tem so lahko v pomoč veliko ljudem, ki rabijo pogovor.

8.      Za večino introvertiranih oseb je značilno to, da imajo nekaj interesov, ki jih globoko zanimajo (ekstravertirane zanima veliko stvari). Osredotočijo se na eno stvar in poskušajo v tem uspeti.

 

Zgoraj naštete lastnosti seveda ne veljajo za vse introvertirane osebe, naj pa bi bile najbolj značilne za večino introvertov. Vsak od nas ima drugačno osebnost. Zelo malo je ljudi, ki bi bili popolnoma introvertirani ali popolnoma ekstravertirani, veliko jih ima značilnosti obeh tipov, le da se k enemu bolj nagibajo.

 

Neža Flere, 3.g

Viri:

https://sl.thpanorama.com/articles/psicologa/personas-introvertidas- caractersticas-de-su-personalidad-recomendaciones.html (9.5.2020)

https://goplay.si/znacilnosti-in-napake-introverta-skoraj-zapletene-116 (9.5.2020)

https://sl.divineinnerhealth.com/introversija-cherty-lichnosti.php (9.5.2020)

https://sl.puntomarinero.com/what-is-an-introvert-types/(9.5.2020)

https://aktivni.metropolitan.si/psihologija/8-znacilnosti-introvertiranih-ljudi/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+aktivni-si+%28Aktivni.si%29(9.5.2020)

https://psihologijadela.com/2018/04/13/ekstravert-ali-introvert-to-je-sedaj-vprasanje/(9.5.2020)

https://sl.sainte-anastasie.org/articles/psicologia/introvertidos-y- extravertidos.html  (17.5.2020)

https://www.abczdravja.si/psihologija/introvertirani-svet-jih-potrebuje/ (17.5.2020)

 

Komentarji