Analiza fikcijske osebe: Walter White

     Walter White je lik iz serije Breaking bad. Glavni motiv serije je sprememba navadnega človeka v najmogočnejšega proizvajalca mamil v Ameriki. Ko prvič spoznamo Walterja je prikazan kot nepomoemben človek, ki preživlja družino. Zaposlen je kot profesor kemije v srednji šoli in kot čistilec avtomobilov v avtopralnici. V prvi epizodi ga vidimo, ko telovadi in gleda v potrdilo za Nobelovo nagrado. Walter White je oseba, ki jo ostali porivajo na stran, ima ogromen potencial in se zaveda, da je svoje življenje zapravil za preživljanje svoje družine in ko izve da ima raka, se odloči, da mora finančno poskrbeti za svojo družino in da sebe ohrani pri življenju čim dlje.


Five Reasons Why Breaking Bad Is The Greatest TV Show Ever


     Njegova motivacija je tesno povezana z njegovo moralo in njegovim egom. Celotno življenje dela dobre stvari za ostale in se nikoli ne zmeni zase. S takšnim razmišljanjem je tudi začel proizvajati in preprodajati drogo. Ko s svojim bivšim učencem začneta, se Walt počuti kot doma, ker lahko izraža svoj do tedaj skrit talent. Kmalu opazimo, da tega več ne dela za ostale, temveč zase, in tudi on se zave tega. Končno se je postavil zase in hitro postane zasvojen, ne z drogo, ampak občutkom samostojnosti, pripadnosti in izpopolnjenega talenta. Njegov gromozanski ego tudi pride do izraza, ko začne svojo kriminalno pot, saj mu je že takoj jasno da je najboljši, le še pokazati se mora svetu, na tak ali drugačen način.

     Njegova preobrazba je pravzaprav skoraj instantna in se vidi že v prvi na videz nepomembni oviri. Walter je v trgovini s svojo družino ko sliši srednješolce, ki se v odzadju posmehujejo njegovemu sinu, ki ima možgansko paralizo. Walt se splazi za enega od njih in ga spravi na tla, kjer ga prvič vidimo kot nasilnega človeka in tukaj se vidi nekako popačen nasmešek na njegovem obrazu, kot da bi užival v tem in tukaj se že zgodi njegova preobrazba v razvpitega Heisenberga. Walter je prevzel to ime po znanem nacističnem znanstveniku, da bi že samo z imenom vzbujal strah v ljudeh.

     Skozi zgodbo torej spremljamo spremembo nedolžnega in nad sabo razočaranega Walterja v genialnega, grozljivega in od moči pijanega Heisenberga. Ta sprememba pa je na koncu že tako očitna, da delujeta kot dve različni osebi. Preko te spremembe se razvije tudi v patološkega lažnjivca, ki laže vsem okoli njega, predvsem pa sam sebi, samo da bi lahko gospodaril nad kriminalom. Na začetku si laže iz moralnega vidika, da to dela v dobro svojih ljubljenih, saj ima zaradi raka samo še nekaj let in je edini, ki preživlja družino. V svoji glavi je postavljen v situacijo, kjer se zave koliko denarja lahko pridobi in kot odličen kemik, bi bilo sebično če svojih sposobnosti ne bi uporabil v ‘dobro’ svojih bližnjih. Vedno dlje ko zabrede, vedno bolj absurdne laži govori sam sebi, da bi le lahko dlje razširil svoj imperij.

     Zadnja sprememba pa se zgodi na koncu, ko ostane brez denarja, brez družine in brez moči, vendar se kljub temu odloči za zadnji vzpon. Zadnjič obišče svojo ženo in ji naravnost pove, da je vse to delal, ker mu je bilo všeč, ker je bil dober v tem. Zanj sta bila vedno najpomembnejša vpliv in moč nad ostalimi. Proti koncu ni več tako krut, temveč bolj miren kot kadarkoli prej, ker ve, da se vsak človek v njegovi okolici boji mogočnega Heisenberga in da zaradi tega strahu lahko doseže karkoli. Čeprav je ostal brez vsega in vidimo kako pade po tleh zaradi smrtne rane ob koncu zadnje episode, lahko rečemo, da je zmagal, ker je postal to kar je vedno hotel biti… Legenda, o kateri se bo govorilo še dolgo po njegovi smrti in njegova zapuščina bo vplivala na veliko življenj dolgo po njegovi smrti.

 

Filip Kosmač, 3.F

 

Viri:

Breaking Bad: Walter White - How a Man Becomes Evil. (21. 1. 2018). Pridobljeno 17. 5. 2020.

https://www.youtube.com/watch?v=0Mi3XFfAiCU&t=654s

Breaking Bad - What Shaped Walter White. (15. 7. 2017). Pridobljeno 17. 5. 2020.

https://www.youtube.com/watch?v=r7rQyxuUSRI&t=473s

Komentarji