Zakaj se je vredno potruditi, da dosežemo osebnostno čvrstost

Ljudje se med sabo razlikujemo tudi po tem, kako uspešno znamo prenašati in premagovati različne duševne obremenitve. Za osebnostno čvrsto osebo lahko označimo nekoga, ki ima določene lastnosti, ki mu pomagajo, da je bolj odporen proti stresu in se z njim lažje sooča.


Five Ways to Identify Your Personal Strengths at Work | LiquidPlanner


Osebnostno čvrste osebe ovire ne vzamejo kot grožnjo, ampak nanjo gledajo kot na izziv in stresor največkrat tudi uspešno obvladajo. Osredotočajo se na cilj in v to, da bi ga dosegli, vložijo vso svojo energijo. Prav tako imajo osebnostno čvrsti ljudje občutek notranjega nadzora. To pomeni, da imajo občutek, da lahko sami usmerjajo svoje življenje in imajo nadzor nad njim. Po drugi strani pa ljudje z zunanjim nadzorom nad situacijo mislijo, da nimajo na to, kar se jim dogaja v življenju, prav nobenega vpliva. Osebnostno čvrsti ljudje imajo višji tolerančni prag za frustracije, prav tako pa vsako potencialno negativno situacijo ocenijo kot manj ogrožajočo kot osebnostno manj čvrsti ljudje.

 

Z duševnimi obremenitvami se torej lahko soočamo na dva načina: Konstruktivno in nekonstruktivno. Nekonstruktivno soočanje z duševnimi obremenitvami pomeni, da težav navadno ne rešimo, se prehitro vdamo, se vedemo agresivno ali pa utišamo neprijetna čustva. Dolgotrajno nezadovoljstvo se lahko razvije v duševno ali somatoformno motnjo.

 

Navajam nekaj načinov, kako lahko izboljšamo našo osebnostno čvrstost:

·         Vložimo vso svojo energijo v to, da oviro premagamo ali premostimo.

·         Če ovire ni mogoče premagati ali odstraniti, razmislimo, kako bi jo zadovoljili kako drugače. Najdimo si približno enakovreden cilj.

·         Morda določene ovire ne moremo premagati takoj, zato je včasih najbolje, če jo za določen čas odložimo.

·         Organizirajmo si svoj čas. Vsak dan si pripravimo načrt, določimo cilje in prednostne naloge, hkrati pa predvidimo dovolj časa tudi za morebitne nepredvidene nujne naloge.

·         Bodimo športno aktivni. Šport dokazano pomaga zmanjševati stres in občutke tesnobnosti.

·         Morda nam bodo v pomoč različne tehnike sproščanja, meditacije in avtogenega treninga.

·         Kognitivno prestrukturiranje pomeni, da spremenimo osebno izkušnjo in stvari na novo premislimo ter se vprašamo, zakaj se je nekaj zgodilo in kakšne posledice ima na naše življenje.

·         Poiščimo si ustrezno psihosocialno podporo – obrnimo se na prijatelje, sorodnike, znance. Lahko nam pomagajo z nasveti, oporo in spodbudami.

 

Za ljudi z visoko osebnostno čvrstostjo je značilno, da:

·         spremembe sprejmejo kot normalno sestavino življenja;

·         spremembe vzamejo za izziv in priložnost za razvoj ter osebnostno rast (izzvanost);

·         se problemov lotijo angažirano, to je zavzeto, z veliko energije. Za njihovo vsakdanje življenje je značilno, da se jim zdita njihovo življenje in delo smiselni, da navdušeno delajo in pri tem uživajo (angažiranost);

·         imajo občutek notranjega nadzora nad svojim življenjem, kar pomeni, da so prepričani, da so lahko sami usmerjajo svoje življenje in nadzorujejo dogodke (nadzor).

 

Torej, v življenju smo lahko srečnejši, če dosežemo osebnostno čvrstost, saj imamo lahko le tako več nadzora nad svojim življenjem in nad tem, kako se odzovemo na različne življenjske pretrese. Sam sem mnenja, da se je res vredno potruditi za osebnostno čvrstost. S to nalogo, sem se odločil, da se bom sam še bolj trudil, da bom to čimbolj dosegal.

 

Nejc Lončar, 3. f

 

Viri:

Uvod v pdihologijo, DZS, Majda Degan Kapus, 2009

http://www.epsihologija.si/novica/osebnostna-cvrstost, 25.05.2019

Komentarji