Znani igralci z duševno motnjo

Duševne motnje ljudje vidijo na dva načina. Nekateri ljudje jo vidijo kot negativno oviro, ki ti prepričuje do želenih ciljev. Na drugi strani pa so tu ljudje, ki vidijo motnjo kot motivacijo, da se še bolj potrudijo in tako bo njihov trud viden v rezultatu oziroma cilju. 


48 Celebrities Who Revealed Their Mental Illnesses To Help Others ...

Med duševne motnje uvrščamo tudi posebno skupino osebnostnih motenj. Gre za skupino patoloških osebnostnih potez, ki so tako intenzivne, da pripeljejo do pomembnih motenj pri psihičnem delovanju. Ob enem pa se lahko hkrati pojavljajo motnje v čustvovanju, doživljanju, vedenju, ter težave v medsebojnih odnosih.

Da lahko kljub duševni motnji uspeš, imamo več primerov slavnih igralcev in igralk po celem svetu, kateri niso obupali nad svojo oviro, temveč so jo premagali in uspeli. Duševne motnje niso videli kot nemogočo oviro, temveč kot nek izziv, ki ga bodo premagali s trudom in vztrajnostjo.


1. DEPRESIJA

Depresija je duševna motnja, za katero je značilna prodorna in vztrajna potlačenost, ki jo spremljata nizka samozavest in izguba zanimanja do sicer prijetnih dejavnosti.

Slavna ameriška igralka Marilyn Monroe je kljub depresiji, zasvojenosti in napadih tesnobe uspela. Ne samo uspela, postala je pop ikona in je še dandanes zelo znana osebnost. Monroe je svojo otroštvo preživljala pri več rejnikih, saj njena mati ni mogla poskrbeti zanjo. V obdobju preseljevanja od družine do družine je bila spolno zlorabljena in to grozno dejanje je zelo vplivalo nanjo. Postala je zelo vase zaprta oseba oziroma introvertirana. Začetek kariere je bil zelo težak, saj naj bi bila preveč sramežljiva za igralko, a je ta kritika ni ustavila. Monroejina želja po uspehu kot igralka jo je motivirala, da je kljub slabim kritikam in težavam nadaljevala svojo kariero in ustanovila svoje lastno produkcijsko podjetje MMP (Marilyn Monroe Productions).  V njenem življenju je bil trenutek ko ni zmogla več iti naprej, takrat ji je priskočil na pomoč njen mož Arthur Miller in ji pomagal, da je vztrajala in jo spodbujal. Z njegovo pomočjo je dobila zlati globus za najboljšo igralko.


2. MEJNA OSEBNOSTNA MOTNJA

Mejna osebnostna motnja je duševna bolezen, ki jo imenujemo tudi borderline osebnostna motnja. Zanjo je značilno intenzivno spreminjanje razpoloženja, impulzivno vedenje in velik problem z vrednotenjem samega sebe. Osebe z mejno osebnostno motnjo doživljajo zelo močna čustva in svet vidijo v črno - beli obliki.

Ena izmed slavnih zvezdnic z mejno osebnostno motnjo je Angelina Jolie. Angelina je izjemna ameriška igralka, ki so jo večkrat razglasili za najlepšo žensko na svetu. Da ni lepa samo navzven je dokazala tudi z raznimi pomoči ljudem v težavah. Ena izmed njih je pomoč beguncem z organizacijo UNHCR. Prejemnica Oskarja, dveh nagrad Screen Actors Guild Awards in treh zlatih globusov ima namreč težave s mejno osebnostne motnjo.  Eden izmed simptomov je samopoškodovanje, saj se je Angelina v preteklosti večkrat rezala pri čemer je priznala, da je uživala. Naslednji simptom je spolna zmedenost, saj je na nekem intervjuju povedala, da so ji všeč moški in ženske. Prav tako pa ima Angelina motnjo prehranjevanja. Kljub vsem težavam je izjema igralka, ki pomaga ljudem v težavah in jih s svojo energijo motivira za boljše življenje.


3. DISLEKSIJA

Disleksija je motnja sposobnosti branja in pisanja. Med branjem in pisanjem izpuščajo ali zamešajo črke ali besede. Prav tako pa imajo lahko osebe z disleksijo probleme s splošnim razmišljanjem, saj drugače razmišljajo in se zadev lotijo na drugačen način.

Filmski in televizijski igralec Tom Cruise se je v otroštvu spopadal s disleksijo. V šoli je Tom prekrival disleksijo pred drugimi vrstniki, prav tako je skrival svojo nezmožnost branja. Tom Criuse je nato spoznal, da ga bo njegova nezmožnost branja ovirala v življenju, zato se je odločil, da bo vložil veliko truda v učenje branja. Sčasoma je osvojil učni način L. Ron Hubbard »Študijska tehnologija«, ki mu je pomagala razviti njegovo branje. Njegov trud se je obrestoval in postal eden izmed najbolj plačanih igralcev na svetu. Prav tako je osvojil tudi tri zlate globuse in bil večkrat nominiran za Oskarja.

Velika večina ljudi prikriva svojo osebnostno motnjo pred drugimi, saj se je sramuje. Prav tako se lahko oseba z osebnostno motnjo počuti manjvrednega v družbi. Vendar pa je napaka, če jo prikrivaš, saj ni nihče na svetu popoln in vsak posameznik ima napake, pa četudi ni ravno osebnostna motnja. Napake nas naredijo posebne, zanimive in drugačne, prav tako pa so lahko velika motivacija za uspeh.

Korina Žibert, 3.g

Viri:

Inštitut za razvoj človeških virov (2018), osebnostne motnje. Pridobljeno 19.5.2020, s             https://www.psihoterapija-ordinacija.si/dusevne-motnje/osebnostne-motnje

Wikipedia (20.11.2019).  Marlyn Monroe. Pridobljeno 19.5.2020, s https://sl.wikipedia.org/wiki/Marilyn_Monroe

Inštitut za razvoj virov (2018), depresija. Pridobljeno 19.5.2020, s                               https://www.psihoterapija-ordinacija.si/dusevne-motnje/motnje-razpolozenja/depresija

Wikipedia (12.9.2020), disleksija. Pridobljeno 19.5.2020, s https://sl.wikipedia.org/wiki/Disleksija

Helthy place (18.5.2020), famouse people with borderline personality disorder. Pridobljeno 19.5.2020, s https://www.healthyplace.com/personality-disorders/borderline-personality-disorder/famous-people-with-borderline-personality-disorder

Wikipedia (14.5.2020), Angelina Jolie. Pridobljeno 19.5.2020, s https://sl.wikipedia.org/wiki/Angelina_Jolie

Wikipedia (24.4.2020), Tom Cruise. Pridobljeno 19.5.2020, s https://sl.wikipedia.org/wiki/Tom_Cruise

 

Komentarji