Osebnost lastnikov = osebnost psov?

Živali so bili še od nekdaj del človekovega življenja. Sprva so predstavljale le del človekove prehrambne verige, sčasoma pa so postale naše najboljše prijateljice in sopotnice vsakodnevnega življenja.


Humans and their dogs that look the same - Insider

 

Ljudje naj bi si kupovali takšne pasme, ki so podobne našim osebnostim. Ampak ali to res drži? William J. Chopik, vodja raziskave v Michiganu je leta 1681 raziskoval podobnost osebnosti med lastniki in različnimi pasmami psov. Ta raziskava je temeljila na podlagi vprašalnika, ki je proučeval osebnost psa in lastnika. Prišel je do rezultata, da imajo psi in njihovi latniki zelo podobno osebnost, saj človekov temperament močno vpliva na pasjega.

 

Pes prikazuje obraz lastnika. Ampak tudi psi imajo svojo osebnost, ki jo dobijo z rojstvom. Ta osebnost se kot pri ljudeh, tudi pri kosmatincih spreminja. Na razvoj pa ima pomembno vlogo okolje v katerem živijo.

Ekstrovertna oseba bo imela psa, ki je zelo aktiven, dobre volje in manj agresiven. Tako bo pri aktivnem treningu pes zelo odziven. Če pa je lastnik pesimističen, bo posledično kosmatinec napadalen in boječ, ter bo pri treningu prestrašen.

 

Tako kot ljudje grejo tudi psi skozi dva različna razvojna obdobja, to sta mladost in puberteta. Najbolj zanimivo obdobje je obdobje mladosti, kjer se dogaja umski in telesni napredek. V tem obdobju ljudje močno vplivamo na pasjo osebnost. Zato je mladost obdobje intenzivnega učenja, v katerem vsaka nova izkušnja pusti trajne posledice na pasji osebnosti in pasjemu odnosu do okolja. V času pasje pubertete psi postanejo, kot najstniki uporniški in neradi poslušajo. Zato je v tem obdobju naša beseda in vztrajnost še toliko bolj pomembna, saj pes nato postane samostojna, bolj ali manj samosvoja osebnost.

Razlog, da so si skrbniki in njihovi psi podobni, je deloma v tem, da si vsak posameznik izbere psa takšne pasme, ki je najbolj primerna zanj, deloma pa zato, ker se pes prilagodi skrbniku in njegovemu načinu življenja in razmišljanja.

Na splošno naj bi imeli psi eno izmed petih osebnosti:

  1. SAMOZAVESTNI PSI

Samozavestni psi naj bi se počutili udobno v kakršni koli situaciji, so rojene vodje, do lastnikov pa naj bi kazali dominanto obnašanje.

  1. SRAMEŽLJIVI PSI

Takšni psi se počutijo ugodno le z ljudmi, ki jih poznajo in so zelo navezani na lastnika. Zanje je zelo pomembno predstavljanje novih ljudi in krajev, saj če se v situaciji počutijo neugodno to negativno vpliva na njih same.

  1. SAMOSTOJNI PSI

Takšni psi so radi samo svoji in radi počnejo stvari na svoj način brez nadzora lastnika. Poleg tega jih je zaradi takšnega obnašanja težko šolati.

  1. VESLI PSI

Veseli psi se razumejo z vsakim in so zelo entuziastični. Potrebujejo veliko šolanja, saj so za vsako stvar zelo vzhičeni. Otroci se jih velikokrat ustrašijo, saj takšni psi od vznemirjenja radi silijo vanje.

  1. PRILAGODLJIVI PSI

Prilagodljivi psi si želijo zadovoljiti svoje lastnike, so izjemno prijazni, prav tako pa so zelo dobri terapevtski psi.

 

Psi so ogledalo naše osebnosti in našega obnašanja. Brezpogojno predstavljajo lastnikove pozitivne in negativne lastnosti. Vendar se sami nikoli ne zavedamo, da sta si osebnosti enaki ali pa vsaj podobni in vplivata ena na drugo. Mogoče pa imamo prav zaradi te podobnosti občutek, da so ti štirinožni kosmatinci naši najboljši prijatelji.

 

Taja Kogoj, 3. f

Bohinjska Bela, 22. 05. 2020

 

VIRI:

Komentarji