Osebnost in njen vpliv na odvisnosti

Ta tema me je začela zanimati, ko sem spoznala nekaj fantov iz komune blizu mojega domačega kraja. Ko sem se z njimi pogovarjala, sem opazila, da jih ima kar nekaj podobne osebnostne značilnosti, zato sem se vprašala, ali ima osebnost vpliv na to, da postaneš odvisnik?



Commonly Used Addictive Drugs — Recovery Binder

 

ZASVOJENOST
Kaj sploh je zasvojenost?


Zasvojenost je predvsem kronična bolezen možganskega nagrajevalnega kroga in centrov, ki so povezani z motivacijo in spominom. Bolezen prizadene odvisnikove odnose z okolico in njegovo ustvarjalnost ter pusti posledice tako v družini zasvojenega kot v širši okolici, zato lahko o njej govorimo, ko se določen vedenjski vzorec prične ponavljati iz dneva v dan in postane središče razmišljanja in dogajanja v življenju zasvojenega posameznika. Dve lastnosti, ki sta značilni za vse zasvajajoče dražljaje sta, da so okrepitveni (tj. povečujejo verjetnost, da bo oseba iskala ponovno izpostavljenost dražljaju) in intrinzično nagrajujoči (tj., da jih dojemamo kot pozitivne, zaželene in prijetne).

 

Kemična zasvojenost predstavlja zasvojenost na podlagi zlorabe substanc, kot so nikotin, alkohol, inhalanti, prepovedane droge, zdravila…

Ne-kemične ali vedenjske zasvojenosti pa so: hazardiranje oz. kockanje, zasvojenost z delom, zasvojenost s seksom, nakupovanjem, video igrami, internetom,…

Kaj vpliva na nastanek odvisnosti?


Na nastanek zasvojenosti, trajanje in razvoj vplivajo številni dejavniki: genetski dejavniki, primarno družinsko okolje, travmatične izkušnje (tudi zanemarjanje in zloraba v otroštvu), vpliv družbe in vrstnikov, nekatere osebnostne značilnosti posameznika (perfekcionizem, čustvena nestabilnost, nizko samospoštovanje…). Pogosto se vedenjske oziroma ne kemične zasvojenosti povezujejo tudi z drugimi duševnimi težavami, predvsem motnjami razpoloženja (npr. depresijo, anskioznimi motnjami itn.), kot tudi drugimi vrstami zasvojenosti.

 

Vrste zasvojenosti


Najpogostejše so:


-
igre na srečo,
-basanje s hrano ali zlorabljanje shujševalnih diet,
-nekreativno (heteronomo) delo,
-obsedenost s tveganjem (ekstremni alpinizem, nora vožnja, kleptomanija),
-obsedenost s telovadbo,
-droge,
-alkohol,
 -tobak,
-zasvojenost z internetom in/ ali videoigrami, pornografijo,…

Različni tipi odvisnosti


Poznamo več tipov odvisnosti:


-Kompulzivna odvisnost,
-Impulzivna odvisnost,
-Impulzivno-kompulzivna odvisnost,
-Čustvena odvisnost,
-Anksiozna odvisnost,
-Temporalna odvisnost.


Pri vsakem tipu, gre za drugačno delovanje v možganskih centrih – pri nekaterih tipih gre za pomanjkanje nekaterih hormonov, spet pri drugih za preveč izločanja določenih snovi. Nekateri tipi odvisnosti so bolj pogosti pri moških (uporaba opiatov), drugi pa so močneje zastopani pri ženskem polu (motnje hranjenja). Seveda pa jasne meje med tipi ni, največkrat ima bolnik izražene značilnosti različnih tipov.

 

 OSEBNOST
Kaj je osebnost?


Po Musku (1993) je osebnost razmeroma trajna in edinstvena celota duševnih, vedenjskih in telesnih značilnosti po katerih se posameznik razlikuje od drugih. Osebnost zavzema vse vidike posameznikovega delovanja in sicer: duševne značilnosti, telesne značilnosti in vedenjske značilnosti. Psihologi pogosto gledajo na osebnost kot na strukturo, sestavljeno iz posameznih enot in odnosov med njimi. Te enote imenujemo osebnostne lastnosti, ki so razmeroma trajne značilnosti, po katerih se ljudje razlikujemo med seboj.  Sicer pa jih razvrščamo v 4 področja osebnostne strukture: temperament, značaj, sposobnosti in telesne značilnosti. Osebnost je v interakciji z okoljem, ki jo sooblikuje. Prav vplivi okolja pa so ključni dejavnik za definicijo t. i. motenj osebnosti, katere so značilne za diagnosticirane odvisnike.

 

Katere motnje osebnosti so pri odvisnikih (drog) najpogostejše?


1.  Antisocialne motnje osebnosti


 Glavni značilnosti sta: neodgovorno in antisocialno vedenje najrazličnejših oblik. Pogoste so: agresija in razdražljivost, laži, prevare in nezanesljivost. Osebe s temi motnjami uživajo v nevarnih in nepremišljenih dejanjih, venomer iščejo nove in močne dražljaje. Težko odlagajo zadovoljitev, svoje želje skušajo uresničiti ne glede na posledice in druge ljudi. Hkrati so pacienti brezbrižni, ne kažejo sočutja ali občutij krivde za svoja dejanja. Motnja je bolj značilna za moške, pogosto je povezana z nizkim socialno ekonomskim statusom oziroma nepopolno družino, iz katere izhaja posameznik. Mnoge (a ne vse) antisocialne osebe so nagnjene h kriminalnim dejanjem. Droga je lahko zanje simbol uporništva, všeč jim je, ker je nekaj novega, prepovedanega in nevarnega, lahko pa služi stabiliziranju razpoloženja. To je (vsaj na začetku) močan in vznemirjajoč dražljaj, ki ga iščejo. Različni avtorji odkrivajo, da je ta motnja najpogosteje diagnosticirana pri uživalcih drog. Pri tem se seveda postavlja vprašanje, ali je antisocialno vedenje vzrok ali posledica jemanja drog.

 

2. Mejne motnje osebnosti


 Osnovne značilnosti take osebnosti so: nestabilna samoidentiteta (nejasno, zmedeno, protislovno doživljanje samega sebe), nestabilnost medosebnih odnosov in razpoloženja oziroma čustvovanja. Pogosta so občutja praznine, dolgočasja, zapuščenosti, prikrajšanosti in razočaranja, prav tako tudi težave in motnje v doživljanju drugih ljudi. Pogosto tudi prekinjajo odnose z drugimi. Ob tem se pojavljajo napadi nekontroliranega besa, grožnje, pogosti so poskusi samomora. Ta motnja je najpogosteje diagnosticirana med motnjami osebnosti. Droga je lahko poskus uravnotežiti čustvovanje, iskanje identitete, »polnjenje« notranje praznine. Raziskava Zanarinija je pokazala zanimivo razliko med moškimi in ženskami - mejno motenimi posamezniki. Pri moških se ta motnja pogosto povezuje z uživanjem droge oz. alkohola, pri ženskah pa je bolj povezana z motnjami hranjenja.

 

3. Izogibajoče se motnje osebnosti


 Za tako motene osebnosti je najbolj značilna socialna oviranost in občutja neustreznosti. Imajo nizko samopodobo oziroma občutja manjvrednosti, prepričani so, da so neprivlačni, nezaželeni, nesposobni in nesprejemljivi za druge. V družbi se počutijo izrazito nelagodno, bojijo se kritike in so zelo sramežljivi. Zato se izogibajo intimnim odnosom, javnim nastopom in odgovornostim. Pri njih nastopajo depresivna in anksiozna občutja, pogosto so jezni nase zaradi socialnih neuspehov. Droga jim lahko ublaži sram in tesnobo ali pomeni umik pred ne zadovoljujočo resničnostjo.


4. Odvisnostne motnje osebnosti


 Osnovna značilnost te motnje je pogosta odvisnost od drugih oseb, podrejenost, strah pred samostojnostjo in samoto. Odvisna oseba se zelo težko odloča, ima občutja nemoči, boji se, da bo zavržena oziroma zapuščena, ima nizko samospoštovanje. Teži k čim močnejšemu zbližanju z drugimi. Pri takih osebah droga lahko pomeni poskus krepitve samozavesti in premagovanje separacijskega strahu.

 

5. Depresivne motnje osebnosti


 Osebe s to motnjo imajo težave s pridobivanjem in zadrževanjem dobrin oziroma drugih ljudi. Pogosto se čutijo prikrajšane ali zapuščene v življenju, so pesimistične. Zelo jim je pomembna navezanost na druge osebe, saj se s tem čutijo izpopolnjene in samozavestne. Zaradi strahu pred izgubo se prilagajajo, žrtvujejo, odpovedujejo svojim željam ter jih sčasoma tudi več ne prepoznajo in izražajo. Vsa dejavnost je usmerjena k zadovoljevanju potreb drugih. Zaradi bolečin izgube, občutij žalosti in brezupnosti lahko takšna oseba poseže po drogah, ki so na nek način nadomestilo za »izgubljeni objekt«. Droga je sredstvo, s katerim blažijo občutja krivde ali pa pomeni beg pred »krivičnim« svetom.

 

6. Narcistične motnje osebnosti


Osnovna značilnost je poveličevanje sebe, za čemer se skriva nizka samozavest in negotovost. Narcistične osebe se doživljajo kot nekaj izjemnega in zahtevajo, da jim drugi to priznajo, saj lahko le z odobravanjem okolice vsaj za določen čas okrepijo pozitivno doživljanje sebe. Takšne osebe so preobčutljive na ocene okolice, imajo pomanjkljivo empatijo in so zelo zavistne. Pogost je izkoriščevalski in parazitski odnos do svojih bližnjih. Zanje je lahko droga »statusni simbol«, nekaj prepovedanega, privlačnega, neznanega in nevarnega, s čimer izražajo pripadnost neki »eliti«, se skušajo identificirati s svojimi junaki (npr. filmskimi liki ali glasbeniki) in na ta način dvigniti svoj ugled med sovrstniki.


7. Paranoidne in shizoidne motnje osebnosti


Za paranoidno motene osebnosti je značilna skrajna nezaupljivost, neutemeljena sumničavost in pričakovanje sovražnosti okolice. Pogosta je ljubosumnost in emocionalna hladnost. So samotarji, brez tesnih socialnih odnosov. To izhaja iz strahu pred preveliko bližino ter čustvi, ki jih ne bi mogli obvladovati. Zatekajo se v svoj »pravljični« svet, droga jim lahko nudi dodatno izolacijo pred drugimi. V praksi pri posameznikih redko srečujemo »čiste tipe« osebnostnih motenj, največkrat gre za splet različnih motenj.


Po bolj podrobni raziskavi te teme, sem zasledila, da se bolniki po navadi soočajo z nizko samopodobo, strahom in nasploh negativnimi čustvi. Zanimivo mi je bilo to, da fantje iz komune nimajo več nizke samopodobe, četudi so v komuni šele nekaj mesecev. Predvidevam, da so prej omenjeni dejavniki, ki so bili tudi ključni za začetek odvisnosti, bili spremenjeni s tem, ko so fantje spremenili tudi svoje okolje. Večina jih pove, da se prej doma sploh niso pogovarjali ali imeli reda, torej nikoli niso rabili pomiti posode, pospravljati stanovanja in opravljati podobnih opravil. S tem, ko so se odločili, da pristopijo v komuno, so se odločili tudi za vse do slej naštete dejavnosti, predvsem pa jim je glavno vodilo pogovor.
 A verjamem, da je prava preizkušnja za njih šele takrat, ko odidejo iz komune oziroma odidejo iz »umetno ustvarjenih pogojev« in se vrnejo spet domov - v resnični svet.

 

Lana Furlan, 3. f


Viri:

Benedik E., (2002). Osebnostne značilnosti uživalcev prepovedanih drog, oddelek za kriminalistiko, pridobljeno (25. 5. 2020) shttps://www.policija.si/images/stories/Publikacije/RKK/PDF/2002/03/RKK2002-03_EmilBenedik_OsebneZnacilnostiUzivalcevDrog.pdf

Dogša I., Curk J.,  Kompare A., Vec T., Stražišar M., (ur). 2009. Uvod v psihologijo. Ljubljana

Društvo stigma (2020). Kaj je zasvojenost? Društvo stigma, pridobljeno (25. 5. 2020) s https://drustvo-stigma.si/kaj-je-zasvojenost/

Gruber B., (2009). Kako iz začaranega kroga odvisnosti?, VIVA, pridobljeno (25. 5. 2020) shttps://www.viva.si/Zasvojenost/3256/Kako-iz-za%C4%8Daranega-kroga-odvisnosti

Komentarji