Motivacija pri hujšanju

V tem članku, bi vam rada predstavila, kako se z motivacijo pri hujšanju spopadajo ljudje z različnimi tipi osebnosti po Eysenckovi delitvi osebnosti na 3 dimenzije.


The Best Weight-Loss Motivation Tips | Shape

1.EKSTROVERTNOST/INTROVERTNOST                                                                                                 

a) Ekstrovertni ljudje po navadi nimajo težav z vključevanjem v družbo. Ker nimajo zadržka pred izpostavljanjem v javnosti je odhod v fitnes oziroma telovadnico sklepoma lažji. Za izgubo odvečnih kilogramov se najverjetneje hitreje motivirajo saj si postavijo nek cilj npr., da si želijo v gore s prijatelji a jim slaba telesna pripravljenost to onemogoča.

b) Za razliko so introvertni ljudje navajeni samoizolacije in se družbi ne izpostavljajo prostovoljno. Lahko sklepamo, da takšni ljudje hitreje pozabijo na izgled oz. zdravje na splošno. Seveda to ne velja za vse. Ker sami niso pogosto izpostavljeni javnosti nimajo te želje, da bi živeli po nekih družbenih standardih. Prav tako imajo težavo z odhodom v javne ustanove, kot je v tem primeru fitnes. Nimajo posebnega cilja, ki bi jih motiviral, zato je hujšanje težje.

 

2.ČUSTVENA LABILNOST/STABILNOST                                                                                                                   

 a) Čustveno labilni ljudje so  pogosto zadržani, zaskrbljeni in njihovo razpoloženje se hitro spreminja. Zaradi tega imajo takšni ljudje pogosto slabo samopodobo. Če se takšna oseba odloči hujšati motivacija po navadi ni pridobljena iz pozitivnih misli. Osebe so zelo čustveno ranljive in jih vsakršna opazka prizadene. Pogosto prihaja do motenj prehranjevanja. In kdaj govorimo o motnjah hranjenja? V primeru, ko hrana postane celodnevna in vsakodnevna preokupacija. (asist. dr. Karin Serenc , dr. med.).

b) Čustveno stabilni ljudje nimajo toliko čustvenih nihanj, zato so bolj umirjeni in niso toliko pod stresom. Znajo obvladovati svoja čustva, zato znajo ločiti med brez pomenskimi opazkami družbe in komentarji, ki bi bili morda v pomoč. Osebe so čustveno stabilne, zato so pripravljene potrpeti določene ovire, kot na primer hujšanje. Lažje se motivirajo in ohranjajo motivacijo, vztrajajo do cilja.

3.PSIHOTICIZEM/NEPSIHOTICIZEM                                                                                                                   

 a) Ljudje z visoko izraženim psihoticizmom so nagnjeni k agresivnemu vedenju in pogosto nimajo empatije do sočloveka. Stremijo k nenavadnim in nevarnim doživetjem. Zaradi tega se lahko podajo v ekstremne diete. Motivirajo se z nenavadnimi rečmi. Ker se radi podajajo v ekstreme, so rezultati hujšanja lahko grozljivi. Lahko pride so samo škodovanja.

b) Nasprotje pa so posamezniki z nizko izraženim psihoticizmom. Zaradi visoko razvite empatije so morda vzrok za motivacijo prav drugi ljudje. Motivirajo sebe in druge. Z globoko čustveno povezavo lahko gradijo zaupanje. Ostalim, ki tudi hujšajo dajo vedeti, da niso sami v tem in jim nudijo uteho.


Neža Ocepek, 3.g

Komentarji