Je multipla osebnost mit ali resnica?

Multipla osebnost je v psihologiji naziv za psihično obolenje, kjer je pri pacientu značilna prisotnost dveh ali več različnih identitet ali osebnostnih stanj, imenovanih alter ego. Za to obolenje je značilno, da ima vsaka od identitet pacienta lasten vzorec zaznavanja, odnosa in razmišljanja o okolju in sebi. Občasno eno od teh osebnostnih stanj prevzame kontrolo nad pacientovim vedenjem, za osebe, obolele za multiplo osebnostjo pa je značilna nezmožnost spominjanja določenih dogodkov iz preteklosti, česar ni mogoče razložiti z običajno pozabljivostjo. Vzrokov za pojav bolezni znanstvenikom še ni uspelo ugotoviti, verjetno pa je, da so povezani s travmatičnimi izkušnjami iz preteklosti.


Multiple personality disorder-Dissociative identity disorder ...

Primer multiple osebnosti je prikazan v filmu Split. V  filmu je prikazan antagonist Kevin Wendell Crumb, katerega pravega imena ne izvemo do konca filma. Pravzaprav ga težko imenujemo, saj ima vsaka njegova osebnost drugo ime. Kevin ima disociativno motnjo osebnosti, ima namreč 23 osebnosti. Za vsako osebnost so značilna drugačna oblačila in samosvoje razmišljanje, počutje in tudi bolezni. Vsaka od osebnosti ima svoj način zaznavanja in dojemanja. Spreminjajo se mu tudi govor in kretnje.

Po mojem mnenju film ni v celoti realen prikaz duševne bolezni, saj prikazuje tudi nekaj izmišljenih in rahlo pretiranih dogodkov, kot je na primer Kevinova 24. osebnost ob koncu filma, Zver. Na začetku filma se predstavi s trenutno prevladujočo osebnostjo po imenu Dennis. Za to osebnost je značilna obsesivno kompulzivna motnja. Izvemo, da se je sama osebnost s to motnjo razvila iz Kevinovih travm iz otroštva, saj je bil vsakič, ko ni pospravil, hudo tepen s strani svoje matere.

 

Travme so večinoma razlog za nastajanje duševnih bolezni, saj človeka zaznamujejo do konca življenja in poškodujejo njegov um ter mu tako pustijo boleče spomine, ki ga spremenijo. Za Dennisa prav tako velja perverzno razmišljanje, saj rad opazuje mlajša dekleta. Potem, ko ugrabi nekaj deklet  in jih zakleni v sobo svojega prebivališča, se pojavi nova osebnost: Patricia. V tej osebnosti se Kevin počuti, vede, govori in oblači kot ženska. Tudi sam je prepričanja, da je ženskega spola, kar dokazuje, da se ljudje z osebnostno motnjo ne zavedajo sebe, ko jih prevzame neka osebnost. Tudi njihovi možgani se ob spremembi osebnosti ''spremenijo'' in tako razmišljajo na povsem drugačen način kot v vsaki drugi osebnosti. Kmalu se pojavi tudi nova osebnost po imenu Barry. V tej osebnosti se predstavi kot umetnik, modni oblikovalec in dokaj pozitiven človek.

 

Prikazan je obisk Kevinove psihoterapevtke, ki prepozna njegovo stanje in mu je ves čas pripravljena pomagati. Sama takoj ugotovi, da je Barry pravzaprav Dennis, saj kaže izrazite vzorce obsesivno kompulzivne motnje. Kevin skriva osebnost Dennisa, saj ve, da bi z njo lahko razkril svoj zločin. Dekleta ima zaprta v svojem skrivališču pod živalskim vrtom. Želi jih ubiti, saj je prepričan, da vsa tri dekleta prihajajo iz neomadeževanega in lepega življenja. Želi dokazati, da so najbolj izdelani ljudje le tisti, ki so trpeli, saj tudi sam že celo življenje trpi in tako misli, da le on pozna vse grozote življenja. Prikaže tudi svojo otroško osebnost po imenu Hedwig. V tej osebnosti se dejansko počuti kot otrok. Njegovo mišljenje in razumevanje je na ravni deset letnega otroka in tudi sam je prepričan, da je omenjene starosti. Kevin se vse pogosteje začne zatekati k psihoterapevtki, sprva kot Barry, kasneje že kot Dennis. Edina oseba, ki ji zaupa je prav ona, ki ga zmerom posluša in razume. Z njeno prisotnostjo in pozornostjo se ne počuti preveč izločenega in neopaženega, kot je bil že celo življenje, kar je tudi vzrok za nastanek osebnostne motnje. Opozarja jo, da naj bi s pomočjo vlaka prišla neka Zver, ki bo pogubila vse okoli njega. Vlak naj bi bil spomin na njegovega očeta, ki ga je zapustil ter odšel z vlakom v njegovih otroških letih, kar mu povzroča veliko stisko, saj kot otrok ni bil zaželen s strani očeta,  s strani matere pa fizično zaznamovan. Lokacija očetovega odhoda mu prinaša prostor za nastanek nove osebnosti, ki naj bi prevladovala nad drugimi. Nastanek nove osebnosti predstavlja znanstveno-fantastični del filma, saj dobi nadnaravne moči in sposobnosti. Le - te v realnosti niso značilnost obravnavanja duševne motnje, saj slednja vpliva le na spremembe v naših možganih in ne v fizičnih sposobnostih. Zaradi navedenega, omenjenega filma ne moremo obravnavati kot realno predstavitev disociativne motnje osebnosti. Čeprav ljudje v resničnem življenju praviloma niso napadalni in agresivni, se lahko pri njih vendarle kažejo znaki samouničevanja, samomorilska nagnjenja in nenavadno obnašanje. Kot že prej omenjeno, na njihove multiple osebnosti vplivajo travme iz otroštva, izločenost in nezaželenost, še posebej s strani najbližjih.

 

Sam sicer še nisem imel bližnje izkušnje z disociativno motnjo osebnosti, vendar glede na znanstvene podatke in statistiko lahko razberem, da je osebnostna motnja z multiplo osebnostjo resnična. Statistike kažejo, da se ljudje s to motnjo, v psihiatričnih ustanovah pojavijo med 2,4%  in 35%. Za boleznijo zboli več žensk kakor moških. Razcep med posameznimi osebnostmi vzdržuje nepredelana agresija. Psihoterapevtski proces je zato tvegan in priporočljivo je, da poteka v varnem, bolnišničnem okolju, s čim manj zunanjih motenj.

 

Nejc Grošelj, 3. e

 

Viri:

https://sl.wikipedia.org/wiki/Disociativna_motnja_identitete

http://www2.zd-mb.si/pred/milos/multi.htm

Film Split

 

Komentarji