Ali se osebnost lahko spreminja?

KAJ JE OSEBNOST?

Izraz osebnost izhaja iz starogrške besede »persona«, kar pomeni maska. Osebnost je razmeroma trajna in edinstvena celota duševnih in telesnih značilnosti, po katerih se posameznik razlikuje od drugih ljudi. Rečemo lahko, da je psihofizična celota.


The Famous Big 5 Personality Test Gets Mixed Grades In Some ...

Osebnostne lastnosti so razmeroma trajne značilnosti, po katerih se posamezniki razlikujejo med seboj, ko so na primer:

·         telesne značilnosti (telesna višina, barva oči, oblika telesa…)

·         sposobnosti (poznamo telesne (gibanje) in duševne (čutno zaznavne in umske) sposobnosti)

·         temperament (ta zajema značilnosti čustvovanja in način vedenja)

·         značaj (del osebnostne strukture, ki zajema celoto motivacijskih, voljnih in etično moralnih značilnosti. Lastnosti, ki ih določa značaj vplivajo na to, kako bo človek reagiral v situacijah, ki so povezane z vrednotami določenega okolja).

 

OBDOBJA OSEBNOSTNEGA RAZVOJA

Razvoj osebnosti na kognitivnem, telesnem, socialnem ter čustvenem področju:

·         PREDROJSTVENO OBDOBJE

Na nas naj bi okolje delovalo že pred samim rojstvom. In sicer glede na to kakšno je zdravje matere (ali uživa droge, alkohol, kakšno hrano uživa ter bolezni, ki jih preboleva med nosečnostjo). Na plod vpliva tudi materino duševno stanje, morebitni hujši čustveni pretresi, stres…

 

·         OTROŠTVO

V otroštvu gre za zelo hiter telesni kot tudi duševni razvoj. Ločimo:

o   zgodnje otroštvo (rojstvo-2leti): pomemben je razvoj motorike. Opazen je tudi razvoj kognitivnih sposobnosti. V zgodnjem otroštvu pa se vzpostavi tudi čustvena navezanost med otrokom in materjo, kar je zelo pomembno za nadaljnji razvoj.

o   Srednje otroštvo (2leti – 6let): Razvoj motorike ter velik napredek na govornem področju. Pojavijo se socialne spretnosti, kot so sklepanje prijateljstev, socialna igra.

o   Pozno otroštvo (6let – 12 let): Napreduje logično mišljenje, izboljša se trajanje pozornosti ter spomin. Značilno je tudi naraščanje samospoštovanja. Otrok začenja razumeti svoja čustvena stanja in tudi čustvena stanja drugih.

 

·         MLADOSTNIŠTVO

Mladostništvo se začne s puberteto, konča pa se takrat, ko se začne odraslost, kdaj je to pa je odvisno od posameznika. Najpomembnejša razvojna naloga mladostništva je razvoj identitete. Kdo smo, kakšni so naši cilji, vrednote. Za razvoj identitete je značilno preizkušanje različnih vlog, da lažje ugotovimo kdo smo ter kaj nam v življenju pomeni več ter kar manj.

 

·         ODRASLOST

V obdobju odraslosti naraščajo sposobnosti, ki temeljijo na izkušnjah. To je čas za trajna ljubezenska razmerja, kar pa lahko privede do več stresa, zaradi otrok, večje odgovornosti ipd.

 

 

Če na kratko povzamem in poizkušam odgovoriti na vprašanje zastavljeno v naslovu: »Ali se osebnost lahko spreminja?« Posameznikova osebnost se spreminja v majhni meri. Pri mlajših se spreminja bolj, med tem ko se pri starejših manj, saj do obdobja odraslosti že nekako oblikujemo našo osebnost ter identiteto.

 

Nika Kupljenik, 3. e

 

Viri:

Osebnost in samopodoba-psihoterapija. Pridobljeno 21.5.2020 s https://www.psihoterapija-ordinacija.si/osebnost-in-odnosi/osebnost/osebnost-in-samopodoba

 

Odrasli ljudje se lahko spremenijo.  Mnenja. VIVA.si. Pridobljeno 21.5.2020 s  https://www.viva.si/Mnenja/7391/Odrasli-ljudje-se-lahko-spremenijo

 

Človekova osebnost. Pridobljeno 21.5.2020 s

http://ospoljcane.si/sites/default/files/u3/strani/drustva/datoteke/4-VE-literatura-VZGOJA%20OSEBNOSTI%20GASILCA%202014.pdf

 

Gradivo: osebnost. Dijaški.net. Pridobljeno 21.5.2020 s

https://dijaski.net/gradivo/psi_tes_osebnost_02

https://dijaski.net/gradivo/psi_sno_osebnost_07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

Komentarji