Ali je inteligentnost dedna?

Inteligentnost je umska sposobnost ljudi, ki hitro in učinkovito rešujejo miselne probleme in so zmožni logičnega mišljenja. Prav tako je značilno, da imajo dobro razvite besedne sposobnosti in so socialno kompetentni.



Twin Studies / Pseudoscience? You Betcha! | Asperger: The ...


Danes je odločilen vpliv genov na človekovo osebnost in na obnašanje jasno dokazan. Musek (n. p.) v  študiji Geni in osebnost ugotavlja, da je bilo največ raziskav o vplivu dednosti najverjetneje izvedenih na področju inteligentnosti. Študije dvojčkov, pri katerih nam kot referenčna populacija služijo pari enojajčnih dvojčkov, ki se genetsko praktično ne razlikujejo med seboj, se na področju dedovanja inteligentnosti pojavijo že pred drugo svetovno vojno. Dvojčke lahko v skladnosti glede številnih lastnosti primerjamo s populacijo manj sorodnih parov in na podlagi ugotovitev izvemo koliko je neka lastnost pod vplivom genov in okolja. Ravno to sta v svoji analizi stoenajstih relativnih raziskav naredila Bouchard in McGue (1981). Povprečni koeficient korelacije, številske mere, ki predstavlja moč linearne povezanosti dveh spremenljivk, znotraj parov skoraj monotono narašča s stopnjo sorodstva, kar je jasen dokaz za dedljivost inteligentnosti, ki se po izračunih vrste študij giblje med 0,70 in 0,80. Razlike pa, ki se pojavljajo med enakimi skupinami parov, ki so rasli skupaj in ločeno, pa seveda kažejo tudi na pomembne vplive okolja (Musek, n. p.).



Tako lahko v priloženi tabeli opazujemo par enojajčnih dvojčkov, ki sta rasla skupaj s povprečno korelacijo 0,86, a že ob ločitvi enojajčnih dvojčkov lahko opazimo padec korelacije na 0,72, kar priča o vplivu okolja na inteligentnost. Enako ugotavlja tudi Musek (n. p.), ki poudarja, da je se moramo jasno zavedati, da je vsaj minimalno delovanje okolja nujno za uresničevanje intelektualnih potencialov. Kot jasno kažejo raziskave, lahko zelo neugodni vplivi okolja (npr. teratogeni vplivi med nosečnostjo) bistveno zavrejo uresničevanje genskih programov za inteligentno obnašanje. Raziskave tudi potrjujejo domnevo, da sta dedni vpliv in torej tudi dedljivost splošne inteligentnosti, torej IQ in g-faktorja večja kot pri primarnih faktorjih inteligentnosti in drugih bolj specifičnih komponentah inteligentnosti. Prav tako kažejo raziskave, da so tudi številne druge sposobnosti (npr. emocionalna inteligentnost, glasbena sposobnost, telesno-kinestetične sposobnosti itd.) močno odvisne od naših genov. Razlike med nami, ki se pojavljajo pri sposobnostih, so torej v veliki meri pogojene z dednimi vplivi (Musek, n. p.).

V nasprotju z ugotovitvami Museka (n. p.) in Boucharda ter McGueja (1981) pa Davies, Tenesa, Payton idr. (2011)  v svoji študiji o genomih ugotavljajo, da je inteligentnost močno povezana z dednimi vplivi kot tudi z poligenskimi lastnostmi, ki so odvisne tako od velikega števila podedovanih genov kot tudi od velikega vpliva okolja. V svoji študiji 3511 med seboj sorodstveno ne povezanih odraslih s podatki o 549 692 polimorfizmih posameznega nukleotida (SNP) so dokazali, da lahko velik del dednosti inteligentnosti skozi srednjo do pozno odraslost, pripišemo biološkim variacijam dedljivosti inteligentnosti.

Medtem ko Musek (n. p.) okolju predpisuje minimalen pomen, ki je pomemben zgolj za uresničevanje intelektualnih potencialov, v svoji raziskavi Davies, Tenesa, Payton idr. (2011) okolju predpisujejo enak pomen kot ga ima dednost.  Inteligentnost je pomembna osebnostna značilnost, ki je kriva za mnoge različne vedenjske zmožnosti. Razlike med posamezniki v njihovi inteligentnosti so produkt mnogih življenjskih faktorjev kot je izobrazba, zaslužek, zdravje in življenjska doba. Zaključim lahko z odgovorom na vprašanje naloge, ki potrjuje, da je inteligentnost dedna, a nanjo vpliva tudi okolje.

 

Manca Kos, 3. f


Viri:

Bouchard T. J. Jr., McGue M. (1981). Familial studies of intelligence: A review. Pridobljeno

24. 5. 2020, s https://www.researchgate.net/publication/16004169_Familial_Studies_of_Intelligence_A_Review

Davies, D. G.,  Payton, A. P.,  Yang, J. Y., Harris, S. E. H., Liewald, D. L., Ke X. K., idr.

(2011) Genome-wide association studies establish that human intelligence is highly heritable and polygenic. Pridobljeno 24. 5. 2020, s https://www.nature.com/articles/mp201185#citeas

Musek, J. (n. p.). Geni in osebnost. Pridobljeno 24. 5. 2020, s

https://www.zrss.si/bzid/geni/pdf/musek-clanek.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarji